Rok jij nog een beetje?
Ik ben dol op woordspelingen maar “Rok jij of Rock ik”, gaat wel een beetje ver, vind ik. Toch hebben rock en rok veel meer met elkaar te maken dan je op het eerste oog zou denken. Het hangt ook een beetje van de generatie af, waartoe je behoort, wat of je denkt bij “Rock” of “Rokje”.
Generatie jaren 50 Rock
Ben je al een beetje over de datum, dan denk je bij Rok natuurlijk aan Rock and Roll of misschien eerder nog aan Rock ‘a Billy muziek en kleding. Dikke vette (natuurlijk akoestische) basgitaar en jurken met wijde rokken uit de jaren 50 en een krul in je kuif. De eerste rock muziek was natuurlijk best soft en gezellig en de bakermat van vele populaire films in de jaren 70 die dan weert gingen over de vette rock in de jaren vijftig.
En vet met recht, omdat vetkuiven toen met echt vet gemaakt werden en niet brillantine. De rok die uit die tijd stamt is natuurlijk de korte, maar wel zeer wijde rok al dan niet met de petticoat eronder waardoor de rok mooi wijd uitstond, zeker wanneer je ging dansen met zo’n rok. Typisch uit die tijd zijn ook de witte korte sokjes in zwarte, mary-jane-achtige schoenen. Daar waar de heren er in die tijd behoorlijk stoer en imponerend uitzien, met hun zwart leren jasjes en idem puntschoenen, zijn de meisjes uit de jaren 50 altijd behoorlijk zoet en pastelkleurig en vooral zeer netjes en degelijk gekleed, ondanks de korte, wijde rokken. Let wel, kort was toen zeg maar tot net op of over de knie:)!
Jaren 60 flower power rokken en flodderjurken
Misschien een beetje oneerbiedig maar de jaren 60 waren een beetje een softe onderbreking van een doorgaans keiharde samenleving. Eventjes hield iedereen van elkaar en deelden we bloemen uit in plaats van cynische opmerkingen. De geitenwollensokken types werden de mensen genoemd die niet langer verantwoordelijk wilden zijn voor het gekkenhuis, de draaimolen die de wereld leek te zijn. Hoewel de bloemetjesjurken het nog steeds goed doen, was de rock er behoorlijk uit. Zelfvoorzienend zijn was belangrijker dan meehollen met de laatste modetrend.
Jaren 70 Rock en de de zwarte leren rok
Rock in de jaren 70 was van de gillende gitaren en de krijsende mannen, een vrouw kwam er nauwelijks aan te pas, tot daar de lady in black haar intrede deed. Gehuld in nauwe zwartleren broeken of rokjes en hoge leren laarzen, krijste Anastasia de heren van het podium. En zo deed de black magic woman haar intrede (trouwens de titel van een lied van Deep Purple, waar weer geen vrouw aan te pas kwam, behalve dan als onderwerp van een niet al te diepzinnige, hoewel een stuk diepgaander dan de rest van de ik hou van jou en blijf je trouw muziekjes, songtekst.
Jaren 90 generatie zonder rokje
De generatie 90 is een echte broek generatie, of doe ik dan iemand tekort? Veel vintage jassen en af en toe een verdwaalde gothic, maar in de jaren 90 was je pas hip als je er als een kerel uitzag. Geen rokjes dus. Tenzij very black. En heel erg kort. Te kort voor moeders smaak in ieder geval. Meer een sjaal die om de heupen gedragen werd. Op een legging of een gescheurde panty. Liefst met een paar soldatenkistjes eronder. Rock was ouderwets, punk en heavy metal, trash en ska namen het over.
En in de 21 e eeuw kwam het allemaal terug. Gelukkig. Ook de geschiedenis van het rokje herhaalt zich:).